top of page
MAA_Maantasonäkymä_INDEKSI.jpg

Maatullin koulu

"T A A M U L L I" Vanha koulu uudeelleenkäyttöön

Kulma.png

Sijanti

Helsinki

Toiminto

Peruskoulu, päiväkoti, leikkipuisto

Laajuus

9000m2

Suunnittelutehtävä

Avoin kilpailu, 2020

Visualisointi

Johannes Koskela

T A A M U L L I - ehdotuksen ydin on turvallisten yhteisöjen luominen sekä kiertotalous ja sen ammentama paikan identiteetti.

 

Ehdotuksessa kierrätys on vahvasti läsnä: mahdollisuuksien mukaan vanhat julkisivuelementit sekä ikkunat uudelleenkäytetään, jolloin oleva koulu jatkaa elämäänsä uudessa koulussa, uudessa muodossa. Hiilijalanjäljen ja jätteen määrän pienentämisen lisäksi uudelleenkäytössä on tarkoitus vahvistaa paikan identiteettiä kun tunnistettavimmat vanhojen julkisivujen elementit ovat edelleen läsnä.

 

Uusien materiaalien valinnoissa on huomioitu myös kestävyys, matala hiilijalanjälki sekä niiden elinkaari ja rakenteiden terveellisyys eli sen myötä kustannustehokkuus pitkällä ajanvälillä: rakennus on sisällä puurakenteinen ja ulkoseinät massiivitiiltä. Tiili on valittu myös sopeutumaan Maatullin alueen henkeen. Toisen kerroksen tiilimuuraus on rouheapintaista valkoista tiiltä erilaisin reliefein.

MAA_Ilmakuva.jpg

Uusi rakennus koostuu kahdesta sydänpihojen ympärille kietoutuvasta massasta, jotka ovat kuin sisaruksia toisilleen: yksi isommille lapsille ja toinen pienemmille. Identiteettiä luovan kattomaailman alla taitotori, ruokailu, katsomoporras sekä näyttämö muodostavat sydämen, jonka ympärille rakennuksen muut toiminnalliset alueet kietoutuvat. Sydäntiloissa näkymiä syntyy niin ulkoa sisälle kuin kerrosten välillekin.

 

Rakennuksen sijoittelu mahdollistaa valoisien piha-alueiden avautumisen tontin eteläpuolelle. Liikkumiseen, leikkimiseen ja tutkimiseen kannustavat piha-alueet jatkuvat Maatullin leikkipuistoksi. Pihan pintamateriaaleissa on huomioitu hulevesien hallinta ja kasvillisuuden valinnoissa luonnon monimuotoisuus. 

 

Tutkimisen ja luomisen korttelit on suunniteltu tukemaan erilaisia oppimistilanteita, sekä rakenteiltaan joustaviksi. Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, ettei opetustilanteiden läpi kuljeta – samoin kuin omavalvonta-alueiden toimivuuteen.

MAA_leikkaukset.png
MAA_leikkaukset - Copy.png
MAA_leikkaukset - Copy (2).png
bottom of page